GØDNINGSPRØVER

Baggrund

I august 1999 blev ormemidler gjort receptpligtige. Den væsentligste grund til dette var, at ormene var begyndt at udvikle resistens (modstandsevne) overfor nogle ormemiddler.

Derfor skal heste generelt kun behandles med ormekur, hvis de udskiller æg i en vis mængde.

Heste kan smittes med flere forskellige slags orm. De orm der i dag er mest almindelige, er de små strongylider “cyatostomer”. Smitten sker hovedsageligt på græs.

Skadevirkningen af orm afhænger dels af ormearten, antallet af orm samt hestens egen modstandskraft. Skadevirkningerne er størst hos føl og ungheste, hvor der kan ses utrivelighed, dårligt hårlag, vægttab og diarre.

Blodorm (de store strongylider) kan ikke adskilles fra de små på en almindelig gødningsundersøgelse, og det er derfor nødvendigt at lave en larvedyrkning for at diagnosticere dette, denne dyrkning tager ca. 14 dage.

Bændelorm producerer forholdsvis få æg, og er også sværere at detektere i en gødningsprøve.

Spolorm er især et problem for føl og ungheste og kan medføre dødsfald. Derfor anbefales det at føl og ungheste også behandles med en ormekur, der er virksom mod spolorm.

Gødningsprøver

For at finde ud af om en hest har orm, skal der tages en prøve fra gødningen. Dette bør gøres 2 gange om året, bedst forår og efterår.

Vejledning til opsamling af gødningsprøver:

· Med en frysepose tages en lille håndfuld frisk gødning fra den øverste del af gødningen, undgå helst sand/mudder/spåner.

· Alt luften klemmes ud ad posen og lukkes tæt.

· Posen noteres med hestens navn.

· Opbevares på køl indtil aflevering, maks natten over.

· Afleveres på klinikken senest kl. 09:00 inklusiv udfyldt rekvisition med ønsket undersøgelse, hestenes navne, chip, konsumstatus, CHR og besætningsansvarlig

Behandlingsprincip

Som nævnt ovenfor skal voksne heste (dvs heste over 2 år) behandles med ormekur, når der ved en gødningsprøve er konstateret mere end 250 strongylide æg pr gram gødning. Da føl og ungheste (under 2 år) er meget modtagelige for orm, skal de

behandles med ormekur/eller evt. gødningsprøve oftere end voksne heste, typisk 2-4 gange årligt.

Føl anbefales første behandling, når de er 2-3 måneder gamle mod spolorm. Anden behandling, når de er 5-6 måneder, men før fravænning. Her anbefales gødningsprøve og behandling derefter. Det en god ide med en follow-up ægtælling 14 dage efter behandling, for at undersøge om ormekuren har haft den ønskede effekt, da resistens er et større problem, især for spolorm. Tredje behandling ved 8-9 måneders alderen, primært mod strongylider. Der anbefales en ægtælling for at undersøge at der ikke er flere spolorm til stede. Fjerde behandling ved 11 måneders alder mod strongylider.

Åringer skal som udgangspunkt behandles ca 3 gange om året herefter. Vi anbefaler at ungheste 1-4 år får foretaget 2-3 årlige gødningsprøver.

Drægtige hopper skal have taget gødningsprøve halvårligt samt have en ormekur ca. 14 dage efter foling.

Forebyggende foranstaltninger

For at mindske smittepresset på folden er det en god ide at lave foldskifte midt på sommeren fx omkring 1. juli. Dvs. hestene sættes over på en ren fold, som der ikke har været heste på siden sidste efterår. Ydermere er det en god ide jævnligt at fjerne gødningen fra græsmarken.

Det er vigtigt, at ikke for mange heste græsser sammen. Hvis der kommer nye heste i besætningen, fortages gødningsprøver og evt. behandling, inden de lukkes på fold.

Tolkning af prøveresultater

Prøveresultatet kommer via mail, og der vil foreligge en instruks om tolkning af resultaterne.

Bestilling af gødningsprøver

Hvis du ønsker at få foretaget en gødningsprøve på én eller flere af dine heste kan du bestille tid via klinikken: 56 28 30 10

Du kan aflevere gødningsprøver inden kl 09:00 og så vil de sendes samme dag. Ved indlevering af gødningsprøver, skal der vedlægges en udfyldt rekvisition, som kan findes her:

Print her: Rekvisition til Gødningsprøver

Der er kommet nye medicinregler, og vi skal derfor have oprettet alle jeres heste med chipnummer samt konsumstatus i vores journalsystem. Ved indlevering af gødningsprøver skal I derfor notere chipnummer, konsumstatus samt CHR og besætningsansvarlig. Fødevarestyrelsen kommer til kontrol hos alle dyrlæger i landet, og det vil være en fornøjelse at alle hestene er registreret korrekt i vores nye journalsystem.

NB. Hvis I tidligere har benyttet den nye rekvisition til gødningsprøver, kan I undlade hestens chipnummer, alder samt konsumstatus, men vigtigt at notere hestens rigtige navn, som er opgivet i hestens pas.

Med de nye medicinregler gælder også, at det ikke er tilladt at udlevere ormekur til heste, som IKKE er udmeldt fra konsum uden at få oplyst dyrets chip, besætningens CHR, besætningsansvarlig og at besætningsansvarlig eller hesteejer har et godkendt medicinhåndterings kursus