En hest kan være halt af mange årsager. Indimellem er årsagen simpel, som et sår eller en kraftig hævelse. Andre gange er årsagen ikke iøjnefaldende, og det kræver derfor en halthedsudredning. I dette afsnit kan du læse mere om hvad en halthedsundersøgelse indebærer.
Sygehistorik og anamnese:
Vi starter typisk med at indsamle information om din hests sygehistorik for at forstå eventuelle tidligere sundhedsproblemer. Efterfølgende spørger vi ind til hvilke symptomer hesten udviser nu, og hvornår du oplever hesten halt eller ændret adfærd. Din information er vigtig i forbindelse med halthedsudredningen.
Klinisk undersøgelse:
En grundig klinisk undersøgelse udføres i ro på staldgangen. Her undersøges hesten igennem, hvor vi vurde-rer hestens symmetri, samt undersøger hesten for ømhed, hævelser eller andre fysiske afvigelser.
Mønstring:
Vi observerer din hest i bevægelse, for at vurderer hestens gang og for at identificerer afvigelser. Dette be-står typisk af longering og mønstring på lige spor, samt en bøjeprøve. Ofte foretrækker vi både at have blødt og hårdt underlag til rådighed. En rideprøve kan nogle gange være nødvendigt, hvis haltheden kom-mer bedre til udtryk under rytter.
Blokader og billedediagnostik:
Ved behov anvender vi blokader for at identificerer, hvorfra årsagen til hestens halthed udspringer. Dette er lokal analgesi som lægges i et bestemt område, og benyttes til at vurderer om hesten forbedres. Således ved vi, hvor årsagen til hestens halthed er, og kan derefter udføre billedediagnostik af området. Vi har mo-bilt røntgen til rådighed, således vi kan tage røntgenbilleder i stalden af din hest. Røntgenbilleder giver de-taljeret indsigt i knoglerne og leddenes tilstand. Hvis der skal yderligere billedteknologi til kan vi henvise til ultralydsscanning, MRI-scanning, CT-scanning eller scintigrafi.