Vi anbefaler at din hest får foretaget en mundhuleundersøgelse én gang årligt, eventuelt i kombination med vaccination. Dette anbefales for at sikre optimal tyggefunktion for din hest samt at undgå eventuelle tandsmerter.
Hestens tænder
Den voksne hest har 44 tænder, hvis alle tænder er til stede, hvilket er sjældent. Det er nemlig ikke alle heste som hverken har alle (eller nogen) hingstetænder eller ulvetænder.
Hestens tænder bryder cirka 2-3 mm frem årligt, men slides samtidig lige så meget. Hestens anatomi og tyggefunktion kan medføre til at hesten får dannet tandspidser bestående af tandens emalje. Disse tandspidser findes i hestens overmund ud mod kinden samt i undermunden ind mod tungen. Disse kan blive meget skarpe, hvilket kan resultere i skader på slimhinden og tunge. Dette kan undgås ved årlig mundhuleundersøgelse samt tandraspning af spidser.
Føllet får mælketænder, som senere hen udskiftes til blivende tænder. Tandskiftet sker over flere omgange, og under tandskiftet kan hesten få problemer med at tygge eller have ildelugtende ånde. Dette kan skyldes løse tandkapper, som er den resterende mælketand. Oftest tabes de selv, men i nogen tilfælde fjernes den løse tandkappe. For de unge heste, 2- til 5-årige, anbefaler vi mundhuleundersøgelse hver 6.-8. måned, for at kontrollere tandstilling og tandskifte, samt at få raspet tandspidser, som dannes hurtigere i denne alder.
Vi tilbyder
Hos Herfølge Hestepraksis tilbyder vi mundhuleundersøgelse af din hest i sedation med lys og spejl, således hestens tænder bliver undersøgt grundigt fra alle vinkler. Vi udfører tandraspning ved brug af elektrisk udstyr, som kan benyttes til præcis og hurtig betjening. Dette er for at sikre den mest optimale raspning til din hest tænder, samt at minimere tiden, som din hest har åben mund. Der bliver foretaget tandjournal på alle heste, og journalen kan videresendes til henvisende praksis, hvis ønskes.